Boerderij Louisehoeve

Godt wiltie verblijden. Die mijn benijden. Anno. 1602

Deze tekst is met beitel en hamer in de zware eikenhouten deurlatei gehouwen die toegang geeft tot de opkamer van de Louisehoeve.

Op oude kaarten uit het begin van de 17e eeuw staat op deze plek op de Haardijk al een boerderij met twee hooibergen ingetekend. Dit is nog voor de stichting van het landgoed door Johan Strick in 1637.

De Louisehoeve is het oudste gebouw van het landgoed, maar ook een van de oudste boerderijen uit de steek. De nog oorspronkelijke vorm en de bouwkundige details maken dit tot een bijzonder monument.

De boerderij is in 1911 door de toenmalige landheer G. Ribbius Peletier III vernoemd naar zijn jongste dochter Louise Jacoba. De overige drie boerderijen op de Haardijk vernoemde hij naar zijn andere dochters: Adriana, Elisabeth en Davina.

Over de vroege geschiedenis van de boerderij is weinig bekend.  De middenzone van het gebouw bevat tegenwoordig de woonkeuken. Deze keukenruimte stond tot de jaren vijftig van de vorige eeuw in open verbinding met de stal en men woonde in feite in de stal naast het vee.

In de eerste decennia van de vorige eeuw diende deze keukenruimte tevens als ‘wringhuis’ voor de kaasmakerij. Men vindt hier nog steeds een grote stookplaats. De knechten en zonen sliepen op zolders boven de stallen, waar maximaal 24 koeien stonden.

In 1927 zijn in verband met de ‘moderne bedrijfsvoering’ en bouwvallige staat van de oude bijgebouwen een nieuwe koestal, wagenschuur en kaashuis op het erf gebouwd. In deze gebouwen bevinden zich nu de gastenverblijven en trainings-/vergaderruimte.

In 1967 brandde de hooiberg en het achtergedeelte van de boerderij af. De hooiberg, de achtergevel en een stuk van de zuidelijke zijgevel zijn toen vervangen. Tevens is er een voordeur geplaatst. Tot die tijd kon je het woongedeelte van de boerderij alleen bereiken via de deeldeuren en de stal van de boerderij.

louisehoeve 1970